Site Loader

De centrale bank van China heeft gestage vooruitgang geboekt bij het lanceren van ‘s werelds eerste grote digitale munteenheid. Terwijl de EU begint met het voorbereiden van een digitale euro, overweegt DW de impact van de digitale yuan.

Stel je voor dat je naar de bank gaat om contant geld op te nemen, behalve zonder naar de bank te gaan en zonder contant geld. Als het plan van de Chinese centrale bank voor een digitale yuan slaagt, zou de toekomst er voor iedereen ongeveer zo uit kunnen zien.

 

Sinds begin dit jaar heeft China geleidelijk het testen van zijn eerste door de centrale bank gesteunde digitale valuta, daar bekend als DCEP, of “digitale valuta elektronische betaling”, opgevoerd. goedkoop goud kopen kan online.

 

Terwijl andere landen soortgelijke pogingen hebben ondernomen om een ​​digitale soevereine valuta te lanceren, zijn de bewegingen van de op een na grootste economie ter wereld van groter belang.

 

“In de toekomst zal iedereen DCEP gebruiken”, vertelde de Chinese bitcoinpionier en miljonair Chandler Guo in augustus aan de BBC.

 

 

Hoewel geruchten de ronde doen dat DCEP al dit jaar voor het publiek zou kunnen worden uitgerold, streeft de People’s Bank of China (PBOC) ernaar om de valuta op tijd in gebruik te hebben voor de volgende Olympische Winterspelen, gepland voor februari 2022 in Peking.

 

Als het project slaagt, kan een digitale yuan de behoefte aan zowel fysiek contant geld als online betalingsdiensten zoals PayPal elimineren, en een andere manier zijn voor China om de VS uit te dagen voor wereldwijde dominantie.

 

DCEP is een digitale valuta die wordt ondersteund door de yuan. In tegenstelling tot bitcoin en andere cryptocurrencies, waarvan de waarden enorm kunnen variëren op basis van speculatie – waardoor ze in de ogen van de meeste regeringen ongeschikt zijn voor wijdverbreid gebruik – zal DCEP net zo stabiel zijn als de fysieke yuan. beleggen tesla kan mogelijk gemaakt worden.

 

Net als contant geld wordt elke digitale yuan gecreëerd, ondertekend en uitgegeven door PBOC, de centrale bank van China. In tegenstelling tot contant geld behoudt de bank echter de mogelijkheid om de beweging van elk stuk digitale valuta dat het uitgeeft te volgen.

 

Commerciële banken distribueren DCEP naar hun klanten, die de valuta van hun bankrekeningen kunnen downloaden naar digitale portemonnees of apps, vergelijkbaar met het opnemen van contant geld bij een geldautomaat.

 

Met een digitale portemonnee die gelijk is aan DCEP’s, kunnen consumenten contactloze, directe betalingen doen aan iedereen die de service gebruikt, of het nu in de supermarkt is of een vriend terugbetaalt. Dit zou theoretisch de behoefte aan digitale betaaldiensten van derden, zoals WeChat of Alipay, kunnen elimineren, die momenteel op grote schaal worden gebruikt in China.

 

De dominantie van de Amerikaanse dollar overnemen

De gevestigde Chinese gewoonte om met een mobiele telefoon te betalen, zou de overgang naar een digitale yuan voor de consumenten daar gemakkelijk moeten verkopen en tegelijkertijd grote voordelen moeten bieden aan het communistische regime.

 

Het uitgeven van een digitale soevereine valuta zou een manier kunnen zijn voor de overheid om de controle over binnenlandse financiële transacties terug te krijgen, zegt Konrad Adenauer Stiftung Senior Project Manager Alexander Badenheim, in gesprek met DW uit Peking over een stichtingsrapport over digitale valuta-ontwikkelingen in China.

 

Dit zou China ook een voorsprong kunnen geven op andere landen op dit gebied, en mogelijk een technologische baanbreker worden in de overgang naar een digitale valuta naarmate meer en meer vergelijkbare technologie toepassen.

 

China mag “hopen zijn eigen internationale betalingsarchitectuur te creëren, iets vergelijkbaars met SWIFT”, zei Badenheim, verwijzend naar de code die financiële instellingen helpt transacties te verwerken, “maar die zou meer gericht zijn op digitale valuta en niet gedomineerd worden door de Amerikaanse dollar. maar door de Chinese digitale yuan. ”

 

“Ik denk dat dat vooral belangrijk is in de huidige tijd waarin we praten over de ontkoppeling tussen de VS en China”, voegde hij eraan toe.

 

Trump valt China aan, VN waarschuwt voor ‘nieuwe Koude Oorlog’

Momenteel is meer dan 60% van de bekende deviezenreserves van de centrale bank volgens het Internationaal Monetair Fonds in Amerikaanse dollars, waardoor het de de facto wereldwijde valuta is. In plaats van transacties in verschillende valuta’s af te wikkelen, gebruiken landen en bedrijven de dollar om internationale betalingen te stroomlijnen. Ter vergelijking: de tweede wereldmunt is de euro, die goed is voor 20% van de internationale reserves.

 

Een wijdverbreide opname van een digitale yuan zou ertoe kunnen leiden dat centrale banken op dezelfde manier reserves van DCEP aanhouden. Als enige emittent van DCEP zou dit de Chinese centrale bank meer invloed geven op de wereldwijde financiële markten.

 

Door de eerste wereldmacht te worden die de digitale sfeer domineert, zou China in potentie een sterkere positie kunnen verwerven in de wereldeconomie en het minder kwetsbaar kunnen maken voor sancties van Washington, een nieuwe stap in Peking die de VS uitdaagt voor wereldwijde dominantie.

 

Beveiligingsproblemen

Dat is een deel van het idee. Of andere landen echter zo graag een Chinees uitgegeven di willen gebruikengitale valuta is een ander verhaal.

 

Het potentieel om betalingen te volgen, zou andere landen en internationale spelers ervan kunnen weerhouden om aan boord te springen, zegt Badenheim.

 

De Chinese staat zou in theorie zijn digitale yuan kunnen misbruiken om transacties van zijn eigen burgers te volgen, maar ook van alle bedrijven of landen die de digitale yuan zouden gebruiken.

 

“Laten we zeggen dat China producten uit een land koopt en die worden betaald in de Chinese digitale yuan”, zei Badenheim. “En dit land gaat dan naar een ander land en koopt daar iets met de Chinese yuan. Het zou in principe mogelijk kunnen zijn voor de Chinese centrale bank om echt een overzicht te hebben van waar die landen hun geld uitgeven en wat ze kopen. Dat is gewoon mogelijk. scenario, maar het is niet onwaarschijnlijk. ”

 

“De vraag is of andere actoren bereid zijn het risico te aanvaarden dat China mogelijk hun financiële transacties zou kunnen volgen”, zei hij. “Ik zou niet zeggen dat het een vaststaand feit is dat China het zal doen, maar het is natuurlijk een mogelijkheid.”

 

Beveiliging voor e-wallets: een vergelijking

Digitale ruimterace

Om deze reden is de status van koploper van China misschien niet voldoende om zijn succes te garanderen in de race om een ​​wereldwijde leider in digitale valuta te worden.

 

De Europese Centrale Bank zei op 2 oktober dat ze van plan was zich voor te bereiden op de lancering van een digitale euro in de Europese Unie, waar gegevensbescherming al lang een topprioriteit is bij de beleidsvorming.

 

En natuurlijk is er Libra van Facebook. Met Libra heeft het sociale mediaplatform geprobeerd om een ​​particulier beheerde, wereldwijde valuta aan te bieden aan zijn meer dan 2,7 miljard gebruikers, tot grote ontsteltenis van financiële toezichthouders over de hele wereld.

 

Wie de winnaar zal zijn in de race naar de digitale valuta-grens valt nog te bezien. En voorlopig zal zelfs in China fysiek contant geld in omloop blijven.

 

Maar wat duidelijk is, is dat hoe we in de toekomst betalen, en in welke digitale valuta, een grote impact kan hebben op alles, van de internationale economische pikorde tot wie weet hoeveel je echt uitgeeft aan afhalen.

 

Connor Allen